Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest zdobywana ze spożywanych pokarmów. Witamina ta jest uzyskiwana przez skórę eksponowaną na promienie słoneczne. Także niektóre produkty spożywcze zawierają witaminę D. Można również witaminę D uzupełniać poprzez suplementowanie.
Witamina A pełni wiele funkcji w organizmie, między innymi zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a również wspomaganie układu immunologicznego. Witamina A jest nie tylko wchłaniana bezpośrednio, ale jest też generowana przez organizm poprzez przekształcenie beta-karotenu.
http://cidg.com.pl/2021/11/10/jedz-zdrowo/
Wielu ludzi nie stosuje dostatecznie zbilansowanej diety, by zapewnić wszystkie potrzebne witaminy, co doprowadziło do boomu branży środków wielowitaminowych. Suplementy wielowitaminowe są dostępne w wielu różnych formach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Niewątpliwie oczywistą zaletą wypływającą z korzystania z suplementów wielowitaminowych jest wygoda. O wiele łatwiej jest zażyć jedną dawkę takiego preparatu, który zawiera wszystkie potrzebne witaminy, w porównaniu z przyjmowaniem wielu różnych preparatów.
Bowiem gotowanie ujmuje dużo składników odżywczych oraz witamin z produktów spożywczych, nieuchronnie zaczynasz odżywiać swoje ciało tym, czego potrzebuje, jeżeli rezygnujesz z gotowania jedzenia i zaczynasz spożywać żywność surową.
Spożywanie surowego jedzenia dynamizuje metabolizm. Trawienie surowej żywności wymaga nieco więcej energii, ale ze względu na korzyści warto zdecydować się na przynajmniej częściowo surową dietę.